Thursday, March 1, 2012

Цвібак

Недавно на мому улюбленому форумі - Дівочі Посиденьки пройшов конкурс святкового печива - Ретро Львів. Завдання конкурсу було приготувати солодку випічку, яка була подарована світу пекарями Відня. Так як Львів був частиною Австро-Угорської імперії, той багато випічки мого улюбленого Львова є саме того походження. 

Отже на конкурс я пекла, дуже смачний і простий кекс, яким і частую вас сьогодні

Цвібак.


Свята у нас завжди відбувались в дуже домашньому і теплому колі. Ми завше збирались в бабусі, де стояла гарна висока ялинка, а бабуся частувала нас смачними стравами. Напевне у кожного бабуся асоціюється з чимось таким темплим і старовинним, ось і моя бабуся завше на свята нас частувала старим австрійським печивом - Цвібак. Цвібак, австрійською звіебаґ, означає подвійно спечений. Цікаво, що бабуся цвібак подавала після першого випікання, і він був такий сухий і хрумкий, як печиво яке щойно підсушили в п’єцу.


Перепис:
Зважити шість яєць. Скільки заважать яйця стільки взяти борошна, цукру, цукатів, родзинок і горіхів. Можна додати 1 ч.л. розпушувачу для тіста.
Саме так було написано в маминому записничку. Що ж це означає? 
6 яєць приблизно заважить в 300 грам, отже нам треба буде
300 грам муки
300 грам цукру
 (я взяла лишень 200 грам, адже родзинки і цукати самі по собі солодкі)
300 грам горіхів
300 грам родзинок
300 грам цукатів


Яйця розділити на білки і жовтки. Білки збити міксером до густої білої піни, аж збільшаться в триччі. Продовжуючи збивати потрохи додаємо цукор, щоб розтопився, і по-одному жовтки.
В білково-жовткову масу акуратно вмішуємо борошно, родзинки, подріблені горіхи і цукати. Викладаємо масу в добре змащені маслом і присипані мукою довгі форми.


Випікати в добре розігрітій духовці (190 градусів) 40 хвилин. Цвібак повинен висохнути в духовці. Витягти і дати вистигнути в формі. Коли охолоне присипати цукром-пудрою. 
Різати на наступний день!!!
А ось так я його запакувала і занесла в подарунок своїй родині.


Тут видно іменний штамп - Марусині смаколики, тобто смачна випічка і не тільки зроблена моїми руками. Її може спробувати кожен, за бажанням. :)


5 comments:

  1. Як цікаво!!!! А смачнющий який,напевно, цвібак!!!!!

    ReplyDelete
  2. Oh Maria, this is mouth full. I almost can taste it. You are such an inspiration.
    Hugs Nataliya

    ReplyDelete
  3. який простий рецепт! обов"язково спробую! в Києві в пекарнях такі цвібаки надзвичайно дорогі і я ніколи собі не доздоляла їх купувати! тепер буду сама їх випікати! дякую за рецепт!

    ReplyDelete
  4. Який смаколик красивущий!!! Повезло родині мати таку господиньку:)

    ReplyDelete
  5. Дякую! Рецепт справді дуже простий і смачний. Вартує уваги.

    ReplyDelete