Недавно на мому улюбленому форумі - Дівочі Посиденьки пройшов конкурс святкового печива - Ретро Львів. Завдання конкурсу було приготувати солодку випічку, яка була подарована світу пекарями Відня. Так як Львів був частиною Австро-Угорської імперії, той багато випічки мого улюбленого Львова є саме того походження.
Отже на конкурс я пекла, дуже смачний і простий кекс, яким і частую вас сьогодні
Цвібак.
Свята у нас завжди відбувались в дуже домашньому і теплому колі. Ми завше
збирались в бабусі, де стояла гарна висока ялинка, а бабуся частувала нас
смачними стравами. Напевне у кожного бабуся асоціюється з чимось таким темплим і
старовинним, ось і моя бабуся завше на свята нас частувала старим австрійським
печивом - Цвібак. Цвібак, австрійською звіебаґ, означає подвійно спечений.
Цікаво, що бабуся цвібак подавала після першого випікання, і він був такий сухий
і хрумкий, як печиво яке щойно підсушили в п’єцу.
Перепис:
Зважити шість яєць. Скільки заважать яйця стільки взяти борошна, цукру, цукатів,
родзинок і горіхів. Можна додати 1 ч.л. розпушувачу для тіста.
Саме так було написано в маминому записничку. Що ж це означає?
6 яєць приблизно заважить в 300 грам, отже нам треба буде
300 грам муки
300 грам цукру
(я взяла лишень 200 грам, адже родзинки і цукати самі по собі солодкі)
300 грам горіхів
300 грам родзинок
300 грам цукатів
Яйця розділити на білки і жовтки. Білки збити міксером до густої білої піни, аж
збільшаться в триччі. Продовжуючи збивати потрохи додаємо цукор, щоб розтопився,
і по-одному жовтки.
В білково-жовткову масу акуратно вмішуємо борошно,
родзинки, подріблені горіхи і цукати. Викладаємо масу в добре змащені маслом і
присипані мукою довгі форми.
Випікати в добре розігрітій духовці (190 градусів) 40 хвилин. Цвібак повинен
висохнути в духовці. Витягти і дати вистигнути в формі. Коли охолоне присипати
цукром-пудрою.
Різати на наступний день!!!
А ось так я його запакувала і занесла в подарунок своїй родині.
Тут видно іменний штамп - Марусині смаколики, тобто смачна випічка і не тільки зроблена моїми руками. Її може спробувати кожен, за бажанням. :)
Як цікаво!!!! А смачнющий який,напевно, цвібак!!!!!
ReplyDeleteOh Maria, this is mouth full. I almost can taste it. You are such an inspiration.
ReplyDeleteHugs Nataliya
який простий рецепт! обов"язково спробую! в Києві в пекарнях такі цвібаки надзвичайно дорогі і я ніколи собі не доздоляла їх купувати! тепер буду сама їх випікати! дякую за рецепт!
ReplyDeleteЯкий смаколик красивущий!!! Повезло родині мати таку господиньку:)
ReplyDeleteДякую! Рецепт справді дуже простий і смачний. Вартує уваги.
ReplyDelete
ReplyDeleteMy mother who came to America when she was a teenager made tsvibak. She was from a village outside Ternopil. We have had Tsvibak on our Christmas table since I can re
Remember. Now I make it. Ukrainians in the diasporas have never forgotten tsvibak and other baked goods from Ukraine. We have the recipes snd treasure them. You shouls ask us if you do not have a good recipe. Our grandmothers and mothers were superb cooks znd bakers!!
Delete