Thursday, November 24, 2011

Pecan Pie at Thanksgiving / Пиріг "Лускунчик" і трохи про День Подяки


На Арт Кухні стартував другий тур Готуємо з Maria.  Цього разу я вам трошки розповідаю про День Подяки, і ділюсь з вами дуже смачним пирогом під назвою " Лускунчик ".

For all of my English speaking friends. This week I am sharing a recipe with my Ukrainian speaking audience for traditional Pecan Pie, which became a part of a Thanksgiving dinner dessert menu. If you would like me to translate this recipe into English, please let me know by leaving a comment. Thanks!!!
Ласкаво Просимо!


Рада вас знову вітати, ще й у такий особливий для Сполучених Штатів день. Сьогодні вся Америка св’яткує День Подяки. 
Перша так звана Вечеря Подяки відбулась у 1627 році, коли піліґрими з Плімусу, заблукавши, заплили своїм кораблем  Мейфловер у район, названий Нова Англія, сьогодні - це штат Масачусетс. Приїхали вони із запасом їжі лишень на декілька місяців, і коли вдарили морози, частина піліґримів вирішила зимувати на кораблі, а частина – на суші. Оскільки це була зовсім чужа земля, бідні євреопейці не знали, що можна їсти, а що ні, тому старались користуватись лишень своїми запасами, котрих таки не довго не вистачило. Вони змогли протриматись рік. Наступного року перебування в Америці їх застала холодна і жорстока зима.



Однак їм дуже поталанило, бо саме в тих краях жило плем’я індіанців Вампаноґ, і один з індіанців розмовляв англійською. Так сталось, що він колись потрапив у полон і його завезли в Англію, де він і навчився мови, а потім втік назад на свої терени. Племена Вампаног поділилися з поселенцями Плімусу своїм осіннім урожаєм. Ні, це не була традиційна індичка, вона стала традицією завдяки президентові Лінкольну під час Громадянської війни в США. Перша вечеря складалася з таких страв як риба, кукурудза, солодка картопля і, можливо, дика качка. Ніяких солодощів не було. Єдиним підсолоджувачем, який знали індіанці, був кленовий сироп (сьогодні найкращий кленовий сироп можна знайти в штаті Мейн або в Канаді. Раджу! Класна штука!)


Меню на день Подяки має бути насичене різними ситними стравами, такими як м`ята бараболя, печена індичка, соус з журавлини, зелена стручкова фасоля, страви з  кабачків і солодкої картоплі, а також страви з гарбуза. На десерт подають різні пироги. Саме пиріг став атрибутом Америки і навіть є вислів: “такий американець як яблучний пиріг”, тобто, як кажуть українці, американець зі шкіри й костей.  Отож давайте приготуємо сьогодні пиріг, без якого Америку важко уявити, хоча за цей пиріг треба дякувати поселенцям з Данії, чи Англії, а з Франції. Так, саме вишукані французи, які приїхали в штат Луізіана, придумали цей пиріг, і ім’я йому Лускунчик, або “Пікен Пай” (Pecan Pie) англійською мовою.  За цей чудовий французький витвір нам також треба подякувати індіанцям, які пригостили французів штату Ліузіана горішками пекан.

Традиційний пиріг з горіхами пекан готується з кукурудзяним сиропом і бурбонським віскі. У мене не було віскі, і я використала французький коньяк.  Хоч трошки чогось французького. Додам лишень що сьогодні  пиріг зник з такою швидкістю, що годі було й чекати. 


Перепис:  


2 скл борошна (240гр)
200 гр масла або смальцю (традиційно має бути на смальці)
5-6 ст.л. холодної води
1 ч.л. солі.

У великій мисці треба змішати борошно, сіль і посікти масло. Дуже важливо не місити цього тіста руками. Якщо у вас є кухонний комбайн, то скористайтеся ним для приготування тіста. 





Після того, як посікли жир, в борошно треба поступово додати по одній ложці холодну воду. Не додавати всю воду одразу, бо тісто може зробитися гливке, а воно повинно бути хрумким. Як тільки бачите, що формується тісто, а його треба і надалі вимішувати вилкою або комбайном, рукою зберіть все в кульку.
Кульку тіста можна розділити на дві і використати на два невеличкі пироги, а можна розвалкувати і зробити один великий пиріг, що я і зробила.
Всередину пирога викласти гарно рядами горіхи. Якщо у вас таких вишуканих горіхів як пекан немає, то їх можна замінити грецькими горіхами і арахісом.
Залити горіхи начинкою і випікати в духовці, розігрітій до 180 градусів цельсія, 35 хвилин.

Начинку-заливку приготувати так:

1 скл кукурудзяного сиропу
60 грам масла
50 грам цукру
3 яйця
1 ст. л. Ванільної есенції
1 ст. л. Бурбону

У невеликому банячку нагріти сироп, цукор і масло, щоб розпустився цукор і розтопилось масло, але не кип’ятити. Знаяти з вогню і додати ваніль, бурбон і вилкою вбити яйця. Тільки треба вважати, щоб яйця не зварились, тому я б радила додати трошки гарячої маси в збиті яйця, це їх підігріє, а тоді вже все вилити в баняк і гарно перемішати.
Залити горішки і випікати пиріг


Смачного!

4 comments:

  1. Марусю, дякую за розповідь про день подяки! Завжди цікавило, що це за свято. А ви так гарно пояснили.
    Хооочу такого пирога! Уявляю що то за смакота! Але якщо замість горіхів пекан маю грецькі, то от де взяти кукурудзяний сироп не маю уяви((((

    ReplyDelete
  2. Яка смакота!!! Шкода що я умудряюсь зіпсувати страву навіть із найкращим переписом((( Та не будемо про сумне;)
    Марусю, вітаю з новим дизайном! Спочатку він мене трошки шокував, але протягом дня ніяк не мала можливості написати коментар, і от тепер цей дизайн починає мені страшенно подобатись))))
    І ще хочу подякувати за історію цього дня, бо соромно признатись, та я собі щось нафантазувала щодо цього свята, а тепер точно буду знати, хто, кому й за що дякував:) Дуже цікаво було поринути у розповідь!!! А від перегляду фото аж слинки потекли)))

    ReplyDelete
  3. Мар’яночко, замість кукурудзяного сиропу можна взяти меду. Вони подібні між собою. Патока не піде, бо вона дуже густа, а ось мід то так.

    ReplyDelete
  4. Ірцю, то просто тобі тре файного вчителя, аби за тебе все поробив і тобі вже б не тре було нічого псути :))

    ReplyDelete