Friday, August 12, 2011

African fruit salad / Африканський фрутковий салат



My husband likes to eat healthy so sometimes I treat him to something nice for breakfast. Some time ago I treated him to this African fruit compote. To my surprise it came out really good. We ate it with homemade blintzes, aka crepes, which my girls devour in minutes. Sometimes I will be finishing up with the last one and there would be nothing left to share.

Наші тато дуже блюдють свою фігуту тому вимагають аби сніданок був смачний і корисний. Недавно я зробила ось такий фруктовий салат і подала до млинців. Нам цей салат дуже сподобався і тепер таким балую свою родину. Це не тільки смачно, а й дуже кольорово і привабливо.

Recipe


1 / 4 fresh pineapple (you can, and canned)
1 / 4 dynky
5.4 truskavok
An orange / orange
1 / 2 glass of sugar
1 / 2 glass of water
juice of one lemon
1 tsp vanilla extract

In a large bowl cut pineapple and cantalope, or any other type of a melon, into small cubes. Slice the strawberries. Peel oranges, separate into segments and add to the other fruits. Mix well.

Prepare syrup with sugar, water and lemon juice. 
In a small sauce pan, combine water, sugar, lemon juice and salt. Bring to a boil for one minute. Remove sauce pan from heat and stir in vanilla extract.  You can even add a spoonful of rum or brandy.

Pour 
syrup over the fruit salad and put in the fridge for no more than one hour.  Arrange in dishes and serve with blintzes/crepes and or with whipped cream.





1/4 свіжого ананасу (можна і консервованого)
1/4 диньки
4-5 трускавок
1 помаранча/апельсин
1/2 скл цукру
1/2 скл води
сік одної цитрини
1 ч.л. ванілії (можна ванільний цукор)

В велику миску покраяти ананас і диньку невеличкими кубиками
Трускавки покраяти плястерками. Помаранчу відібрати на сегменти і додати до фруктів.

Приготувати сироп з цукру, води і цитринового соку. Все змішати в невеличкому банячку і дати закипіти, аби цукор розпустився. В кінці влити ложку ванілії або додати ванільний цукор і розпустити. Можна ще додати ложку рому або коньяку. (це якщо вже дуже хочете догодити)

Готовим сиропом залити фрукти і поставити на холод, найбільше на 1-годину. Розкласти в вазочки і подавати з сирочком і млинцями або з збитими вершками.




No comments:

Post a Comment