Недавно на мому улюбленому форумі - Дівочі Посиденьки пройшов конкурс святкового печива - Ретро Львів. Завдання конкурсу було приготувати солодку випічку, яка була подарована світу пекарями Відня. Так як Львів був частиною Австро-Угорської імперії, той багато випічки мого улюбленого Львова є саме того походження.
Отже на конкурс я пекла, дуже смачний і простий кекс, яким і частую вас сьогодні
Цвібак.
Свята у нас завжди відбувались в дуже домашньому і теплому колі. Ми завше
збирались в бабусі, де стояла гарна висока ялинка, а бабуся частувала нас
смачними стравами. Напевне у кожного бабуся асоціюється з чимось таким темплим і
старовинним, ось і моя бабуся завше на свята нас частувала старим австрійським
печивом - Цвібак. Цвібак, австрійською звіебаґ, означає подвійно спечений.
Цікаво, що бабуся цвібак подавала після першого випікання, і він був такий сухий
і хрумкий, як печиво яке щойно підсушили в п’єцу.
Перепис:
Зважити шість яєць. Скільки заважать яйця стільки взяти борошна, цукру, цукатів,
родзинок і горіхів. Можна додати 1 ч.л. розпушувачу для тіста.
Саме так було написано в маминому записничку. Що ж це означає?
6 яєць приблизно заважить в 300 грам, отже нам треба буде
300 грам муки
300 грам цукру
(я взяла лишень 200 грам, адже родзинки і цукати самі по собі солодкі)
300 грам горіхів
300 грам родзинок
300 грам цукатів
Яйця розділити на білки і жовтки. Білки збити міксером до густої білої піни, аж
збільшаться в триччі. Продовжуючи збивати потрохи додаємо цукор, щоб розтопився,
і по-одному жовтки.
В білково-жовткову масу акуратно вмішуємо борошно,
родзинки, подріблені горіхи і цукати. Викладаємо масу в добре змащені маслом і
присипані мукою довгі форми.
Випікати в добре розігрітій духовці (190 градусів) 40 хвилин. Цвібак повинен
висохнути в духовці. Витягти і дати вистигнути в формі. Коли охолоне присипати
цукром-пудрою.
Різати на наступний день!!!
А ось так я його запакувала і занесла в подарунок своїй родині.
Тут видно іменний штамп - Марусині смаколики, тобто смачна випічка і не тільки зроблена моїми руками. Її може спробувати кожен, за бажанням. :)
Як цікаво!!!! А смачнющий який,напевно, цвібак!!!!!
ReplyDeleteOh Maria, this is mouth full. I almost can taste it. You are such an inspiration.
ReplyDeleteHugs Nataliya
який простий рецепт! обов"язково спробую! в Києві в пекарнях такі цвібаки надзвичайно дорогі і я ніколи собі не доздоляла їх купувати! тепер буду сама їх випікати! дякую за рецепт!
ReplyDeleteЯкий смаколик красивущий!!! Повезло родині мати таку господиньку:)
ReplyDeleteДякую! Рецепт справді дуже простий і смачний. Вартує уваги.
ReplyDelete