Friday, July 1, 2011

Кавовий мус


I had a visit of unexpected guests and had to think fast of a delicious dessert. Thanks Lord for the internet, and on the forum say7 I saw this dessert. I decided to give it a try. It turned out very well, very nice taste of coffee and low on sugar content. Recipe in English on the bottom.

До мене вчора мали навідатись гості і треба було придумати швидкий і смачний десерт. В неті на форумі say7 побачила такий десерт. І вирішила собі спробувати. Вийшло дуже добре, кавово і малосолодке.

Перепис:

3 ст.л. розчинної кави (або 200мл сильної запареної кави)
200 мл кип’яченої води
10 гр. желатину
150-200 гр цукор пудри
200 мл. вершків (30% жирності)

Додатково: холодильник, баняк, вогонь і терпіння :)

Желатин залити кількома ложками холодної води, щоб набух.
Каву розчинити в кип’яченій воді. Додати набухлий желатин і розпустити його. Найкраще це зробити на водяній бані. Вилити каву в банячок-миску, додати желатин і поставити на водяну баню і нагріти поки желатин не розпуститься. До кави можна додати ложку цукру і ложку коньяку або рому. Охолодити суміш до кімнатної температури.
Вершки збити міксером з цукор-пудрою до так званих мягких піків. ввести помаленько в ввершки каву. Вимішати щоб все було однорідне. Не лякайтесь якщо суміш стала рідкою.

Розлийте в порційні горнятка, креманки, келішки і поставте в холодильник на 2-3 години. Якщо дуже спішиться поставте в морозилку. Через 30-40 хвилин ваш мус буде готовий.

Смачного!

English


Recipe:
3 tablespoons instant coffee (or 100ml espresso)
200 ml boiled water
10gr of gelatin (one small package of unflavored gelatin)
1 cup of powdered sugar
1 cup of whipping cream (30% fat)

Extras: fridge, pot
J, fire and patience.

Dissolve gelatin in few drop of cold water.
Prepare instant coffee, by dissolving it in boiled water. Pour coffee into a pot or bowl, add gelatin and heat a pot/bowl over the water bath until gelatin is dissolved. You can add a spoonful of sugar to the coffee to make it sweeter. Take the pot off the heat and at this point add a tablespoon of brandy or rum (optional). Cool mixture to room temperature.
With electric mixer beat heavy cream adding powdered sugar until soft peaks form. Slowly add chilled coffee to whipped cream. Mix well, but do not fear if the mixture becomes liquid. It will settle in the fridge.

Pour into cups and refrigerate for about 2-3 hours, or if you are as impatient as I am you can put them in the freezer for about 30-40 minutes. 



This amount yields about four 6oz cups.

Bon appetit!

No comments:

Post a Comment